Minister trækker i land efter pres: Chauffører skal ikke betale chefens regning

29. august 2024

Skrevet af Janni Aabenhus Jeppesen

Reglerne må ændres igen, så arbejdsgivers regning aldrig kan ende hos chaufføren, slår skatteministeren fast i et brev til blandt andre 3F. Chaufførerne behøver derfor ikke længere at være bekymrede.

Efter pres fra arbejdsgivere, 3F Transport og andre erhvervsorganisationer trækker skatteminister Jeppe Bruus (S) i land.

Den 1. juli 2024 blev der indført en ny praksis for registrering af brugere af køretøjer. Det betyder blandt andet, at den enkelte chauffør som registreret bruger af køretøjet kan ende med at hæfte for manglende afgiftsbetalinger på bilen i forbindelse med en konkurs.

Men det var en fejl, erkender skatteministeren nu.

Minister blev gjort opmærksom på problemet

Sammen med blandt andre DTL og Dansk Erhverv gjorde 3F Transport få dage efter, at ændringerne trådte i kraft, ministeren opmærksom på de store udfordringer, den nye praksis medfører for både arbejdsgivere og lønmodtagere.

Læs brevet til skatteminister Jeppe Bruus her: 3F Transport og brancheorganisationer kritiserer nye regler for registrering af brugere – 3F Transport

I et fælles svar skriver skatteministeren blandt andet, “at vi snarest skal have gjort op med den situation, at lønmodtagere risikerer at ende med regningen, hvis deres arbejdsgiver ikke betaler bilafgifterne på et arbejdskøretøj. Dermed vil arbejdsgivere også undgå de administrative byrder, som er forbundet med registrering af brugere.”

Det er godt nyt, mener Kim René Busch, forhandlingssekretær i 3F Transport.

– Det betyder, at lønmodtagerne ikke skal være bekymrede. Med det her svar, kommer de ikke til at ende på nogen regning. Vi forventer, at den praksis vil blive ændret meget hurtigt. Så der er ikke længere hindringer for, at medlemmerne kan lade sig registrere i motorregisteret, hvis virksomheden ikke har tålmodighed til at vente på de nye retningslinjer, siger han.

Læs hele ministerens svar her:

Tak for jeres henvendelser om registrering af køretøjsbrugere af 5. juli og 2. august 2024.

Indledningsvist vil jeg gerne slå fast, at formålet med at præcisere reglerne om registrering af brugere alene har været at bidrage til at styrke indsatsen mod vanvidsbilisme og snyd på leasingområdet. Det har således ikke været intentionen at ændre på selve brugerbegrebet, eller hvornår der skal ske registrering.

Når det er sagt, har I med jeres henvendelser sat fokus på behovet for at se på, om kravet om registrering af brugere kan indrettes mere hensigtsmæssigt. Det har jeg bedt mit embedsværk om at se på.
Kravet om registrering af brugere tjener flere formål og har betydning for flere myndigheder samt organisationer, og en nærmere afdækning af området er derfor nødvendig. Jeg vil dog gerne her og nu – som jeg også har sagt i pressen – tilkendegive, at vi snarest skal have gjort op med den situation, at lønmodtagere risikerer at ende med regningen, hvis deres arbejdsgiver ikke betaler bilafgifterne på et arbejdskøretøj. Dermed vil arbejdsgivere også undgå de administrative byrder, som er forbundet med registrering af brugere.

Endnu engang tak for jeres henvendelser om denne problemstilling, og for at I aktivt vil bidrage til den dialog og afdækning, som jeg ved er igangsat fra ministeriets side. Som det fremgår, er jeg meget optaget af, at sagen snarest finder sin løsning.

Med venlig hilsen
Jeppe Bruus

registrering af brugere

Relaterede nyheder

Arbejdsmiljø

Skrevet 18 sep 2024
Kun halvdelen af 3F Transports medlemmer har en personalehåndbog for, hvad man tolerer i forhold til mobning og chikane på arbejdspladsen. Fælles retningslinjer har en positiv påvirkning på arbejdsmiljøet.

Arbejdsmiljø

Skrevet 2 sep 2024
30 procent af ansatte i transportbranchen har været udsat for chikane. Allerværst ser det ud for de unge kvinder, der søger ind i faget.

Arbejdsmiljø

Skrevet 27 aug 2024
En ny undersøgelse viser, at 30 procent af ansatte i transportbranchen er blevet mobbet, krænket, udsat for vold eller på anden måde chikaneret, mens de har passet deres arbejde. Det ærgrer formand for 3F Transport, Jan Villadsen.

Hold dig opdateret ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev eller følge os på sociale medier