Pressede lageruddannelser: Vi skal selv råbe op

5. februar 2024

Skrevet af Morten Hansen

Over 100 unge mennesker var i dag samlet til Logistikkens Dag i Odense, hvor de med egne hænder og hoved kunne prøve lageruddannelsen af. Dagen er opstået, fordi der mangler elever på skolerne.

Lageruddannelserne på Fyn søger elever, og virksomhederne søger ansatte. Derfor sætter man med “Logistikkens Dag” aktivt ind for at tiltrække flere unge til uddannelserne.

Dagen er et samarbejde udsprunget af det lokale uddannelsesudvalg, LLU på Syddansk Erhvervsskole. Her arbejder skolen, arbejdsgivere og 3F sammen for at sikre den nødvendige tilgang til lagerarbejdet.

Arrangementet foregår hos virksomheden Lemvigh-Müller. Her får eleverne en introduktion til, hvad uddannelsen er for noget, hvad får man i løn, hvad laver man og så videre, ligesom de kan møde en række lagervirksomheder og 3F Odense Transport.

Prøv at køre truck og lastbil

En af de aktive på dagen er Rie Skotte Petersen, der er elev hos Lemvigh-Müller. Hun er med i dag som repræsentant for uddannelsen for at fortælle mulige kommende elever om livet som lager- og logistikelev.

– Det er fedt at køre truck, det kan jeg godt lide. Det var en af grundene til, at jeg valgte lager, siger Rie Skotte Petersen.

På Logistikkens Dag kan deltagerne da også få lov at køre både truck, prøve en lastbilsimulator og flere andre ting.

Selvom det regner, er der lang kø til lastbilsimulatoren fra Transportens Udviklingsfond. Her kan eleverne prøve at køre i en såkaldt virtuel lastbil med et rat og skærme, som sad man i førerhuset af en rigtig lastbil. En slags computerspil.

Sådan ser det ud i lastbilsimulatoren.

På pladsen er der også en pølsevogn med gratis pølser, brød og hotdogs. Pølsevognen fungerer også som et godt sted at tale sammen.

Kampen om de unge

Generelt bliver årgangene mindre, og efterspørgslen bliver større, så konkurrencen om at tiltrække elever bliver hårdere og hårdere. Blandt arrangørerne er der en klar bevidsthed om, at initiativet spiller på den lange bane. 

– Sundhedsvæsenet har politikerne bag sig. Vi skal selv råbe op. Hvis der ikke er er nogen lager- og transportarbejdere, så er der fx ikke noget på hylden, når man skal give en ny ble på. Mange ting vil gå i stå, hvis vi ikke er der, siger Jens Hansen, formand for det lokale uddannelsesudvalg (LLU) og HR-chef i Alex Andersen Ølund A/S.

Det er anden gang, man holder Logistikkens Dag i Odense.

I marts skal eleverne i de ældste folkeskoleklasser vælge, hvad de vil efter folkeskolen. Derfor er Logistikkens Dag lagt i begyndelsen af februar. Men selvom det er folkeskolerne, der er den primære målgruppe, er alle, der kunne være interesseret i at tage uddannelsen, velkomne.

– Der var en kvinde på omkring 40 år, der direkte angav dagen som årsag til at søge, fortæller Charlotte Hansen, der er uddannelses- & erhvervsvejleder på Syddansk Erhvervsskole i Odense.

Ingen medarbejdere, ingen medlemmer

Når 3F deltager, er det også for at bidrage til, at faglært arbejde bliver talt op og gjort endnu mere interessant for de uddannelsessøgende unge. Og ikke mindst for at gøre opmærksom på, at fagforeningen er en naturlig del af arbejdslivet.

– I mit daglige arbejde sørger jeg for, at de unge, som brænder for fagligt engagement, ikke står alene. Men i dag handler det mere om at gøre eleverne interesseret i en lageruddannelse, og så følger det med fagforeningen med, siger Line Minetti, der er 3F ungdomskonsulent på Fyn.

– Det er tydeligt at mærke, hvem der er reelt interesserede. De bliver udstyret med lærlingeguiden, og det er et første skridt på vej imod organisering.

besøgende logistikkens dag

På Fyn er man gået sammen om at tiltrække elever til lager- og logistikuddannelsen. Konkurrencen om de unge er hård, og derfor har man sat det lange lys på. Logistikkens Dag henvender sig til 8., 9. og 10. klasser.

Relaterede nyheder

Arbejdsmiljø

Skrevet 18 sep 2024
Kun halvdelen af 3F Transports medlemmer har en personalehåndbog for, hvad man tolerer i forhold til mobning og chikane på arbejdspladsen. Fælles retningslinjer har en positiv påvirkning på arbejdsmiljøet.

Arbejdsmiljø

Skrevet 2 sep 2024
30 procent af ansatte i transportbranchen har været udsat for chikane. Allerværst ser det ud for de unge kvinder, der søger ind i faget.

Nyt fra 3F Transport

Skrevet 29 aug 2024
Reglerne må ændres igen, så arbejdsgivers regning aldrig kan ende hos chaufføren, slår skatteministeren fast i et brev til blandt andre 3F. Chaufførerne behøver derfor ikke længere at være bekymrede.

Hold dig opdateret ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev eller følge os på sociale medier