Hvad er Særlig Indsats?

11. marts 2024

Skrevet af Morten Hansen & Janni Aabenhus Jeppesen

Bliv klogere på projektet ”Særlig Indsats”, hvor tillidsrepræsentanter lærer de bedste værktøjer til at organisere kollegaer på arbejdspladsen.

Når man gør en særlig indsats, bærer det frugt. Gennem projektet med netop navnet ”Særlig Indsats” lærer tillidsrepræsentanter, hvordan man får flere kollegaer med i det faglige fællesskab i fagforeningen.

En af dem, der har været en del af projektet, er John Bargholz, der er tillidsrepræsentant hos AO Johansen A/S. På det halve år, han var en del af projektet, organiserede han 40 kollegaer.

– Jeg har talt med alle – også vikarer. Jeg har fulgt det, jeg har lært. Uddannelsen burde være en del af TR-uddannelsen, siger John Bargholz.

Under projektet får de deltagende tillidsrepræsentanter en 18 dage lang uddannelse, hvor de blandt andet får nogle redskaber til at tage den første samtale med en ny kollega om at melde sig ind i fagforeningen.

– Jeg går stille og roligt hen og taler med de nye. Det tager et kvarter eller tyve minutter. Hvis de stadig vakler, så tager vi en snak mere efter en uges tid. Det vi lærte, og det netværk vi fik, lægger jeg aldrig fra mig igen, siger John Bargholz.

En egentlig uddannelse

Tillidsrepræsentantens vigtigste opgave er at organisere de nye kollegaer, når de begynder på arbejdspladsen. Det er nemlig her, flest overvejer at melde sig ind i fagforeningen, forklarer Ole Christensen, der er forhandlingssekretær i 3F Transport med ansvar for Særlig Indsats.

– Erfaringen viser, at den måde, man strukturerer den første samtale på, og måden man taler på, har stor betydning for et succesfuldt udfald – altså at kollegaen melder sig ind. Det vigtige er, at der er en struktureret plan for, hvad man gør, hvornår, siger Ole Christensen.

I 3F Transport kører projektet Særlig Indsats på lagre og vaskerier. 1. februar 2024 begyndte et nyt hold med deltagere fra 21 afdelinger, herunder transportmedlemmer fra otte afdelinger.

– Særlig indsats er supervigtigt, og det virker. Det er en uddannelse, hvor tillidsrepræsentanterne får nogle rigtig gode værktøjer i kassen. Det er et meget intens forløb, siger Ole Christensen.

Deltagerne i Særlig Indsats oplever også, at tillidsrepræsentanten og afdelingen får et tættere samarbejde.

To tilgange

Foruden uddannelsen af tillidsrepræsentanter hører der under projektet også et ”virksomhedsspor”, hvor ansatte organisatorer fra 3F arbejder målrettet sammen med den lokale 3F afdeling på at organisere virksomheder ’udefra’.

 Et eksempel på dette er Normals lager, hvor 3F Hedensted sammen med hjælp fra en organisator i et halvt år har arbejdet med at organisere lageret.

På det halve år gik man fra 12 til 42 medlemmer, der nu er ved at vælge en tillidsrepræsentant.

Om Særlig Indsats

Ole Christensen, 3F Transport, og tillidsrepræsentanter under Særlig Indsats

De fire tillidsrepræsentanter organiserede tilsammen 72 kollegaer på fem måneder.

Fra venstre: Peter Sørensen, Hørkram Hasselager, Ole Christensen, 3F Transport, Peter Pedersen, Hørkram Hasselager, Henrik Benn, Vikingbus og John Bargholz, A&O Johansen.

Relaterede nyheder

Arbejdsmiljø

Skrevet 18 sep 2024
Kun halvdelen af 3F Transports medlemmer har en personalehåndbog for, hvad man tolerer i forhold til mobning og chikane på arbejdspladsen. Fælles retningslinjer har en positiv påvirkning på arbejdsmiljøet.

Arbejdsmiljø

Skrevet 2 sep 2024
30 procent af ansatte i transportbranchen har været udsat for chikane. Allerværst ser det ud for de unge kvinder, der søger ind i faget.

Nyt fra 3F Transport

Skrevet 29 aug 2024
Reglerne må ændres igen, så arbejdsgivers regning aldrig kan ende hos chaufføren, slår skatteministeren fast i et brev til blandt andre 3F. Chaufførerne behøver derfor ikke længere at være bekymrede.