Alt for få virksomheder har en politik for mobning, vold og chikane

18. september 2024

Skrevet af Janni Aabenhus Jeppesen

Kun halvdelen af 3F Transports medlemmer har en personalehåndbog for, hvad man tolerer i forhold til mobning og chikane på arbejdspladsen. Fælles retningslinjer har en positiv påvirkning på arbejdsmiljøet.

Vil man af med dårlig kultur og grænseoverskridende adfærd på sin arbejdsplads, så er det vigtigt at have fælles retningslinjer på arbejdspladsen, der beskriver, hvilken opførsel man vil finde sig i, og hvad der sker, hvis man bryder retningslinjerne.

Tidligere på måneden udkom 3F Transport med en undersøgelse, der viste, at alt for mange bliver udsat for mobning og chikane på transportarbejdspladserne.

Læs mere her: Hver tredje transportansat har været udsat for chikane på deres arbejdsplads – 3F Transport

Det viser, at der er brug for en kulturændring ude på de enkelte arbejdspladser. Der er behov for, at man taler højt om de udfordringer og får konflikter ordentligt håndteret.

Kun halvdelen har en personalehåndbog

Fælles retningslinjer gør mange ting nemmere og bedre. Når alle kender spillereglerne for, hvordan man må opføre sig på arbejdspladsen, så er det også muligt at sige fra både på egne og andres vegne, hvis nogen bliver chikaneret.

Desværre viste undersøgelsen, at kun halvdelen af medlemmerne i 3F Transport mener, at deres arbejdsplads har en personalehåndbog eller politik for mobning, vold, chikane med videre.

Derfor opfordrer 3F Transport til, at alle tillidsrepræsentanter sammen med virksomheden laver eller gentænker en personalehåndbog om psykisk arbejdsmiljø.

– Der kan være mange, der faktisk har en politik, men at medarbejderne ikke ved, at den findes. Så er sådan en politik fuldstændig ligegyldig. Det er afgørende, at den er kendt og letforståelig for medarbejderne, siger Jan Villadsen, formand for 3F Transport.

Det skal politikken indeholde

Personalehåndbogen bør indeholde retningslinjer for, hvordan man opfører sig, og hvordan man taler og skriver med kollegaer, ledere og kunder. Det er også vigtigt at tage stilling til, hvilke konsekvenser det har, hvis nogen bryder de retningslinjer.

Hvem går man til, hvis man bliver mobbet? Hvem taler med parterne? Det er nogle af de spørgsmål, tillidsrepræsentanten og virksomheden bør forholde sig til.

Det er en fordel at udvikle politikken i “fredstid”, så man ikke står i en konkret sag med en medarbejder, og skal til at forholde sig til konsekvenserne.

Det kan også være en kunde eller medtrafikant, der er ubehagelig. Derfor bør håndbogen også indeholde retningslinjer for, hvordan virksomheden vil hjælpe en medarbejder, der for eksempel har været udsat for seksuel chikane eller vold.

– Det er virksomhedens ansvar både at forebygge og håndtere vold og chikane. Det skal ledelsen holdes op på, siger Jan Villadsen.

Har du været udsat for krænkende handlinger og har brug for hjælp?
Kontakt din AMR, TR eller din 3F afdeling. De vil hjælpe dig med den bedst mulige løsning.

Relaterede nyheder

Arbejdsmiljø

Skrevet 2 sep 2024
30 procent af ansatte i transportbranchen har været udsat for chikane. Allerværst ser det ud for de unge kvinder, der søger ind i faget.

Nyt fra 3F Transport

Skrevet 29 aug 2024
Reglerne må ændres igen, så arbejdsgivers regning aldrig kan ende hos chaufføren, slår skatteministeren fast i et brev til blandt andre 3F. Chaufførerne behøver derfor ikke længere at være bekymrede.

Arbejdsmiljø

Skrevet 27 aug 2024
En ny undersøgelse viser, at 30 procent af ansatte i transportbranchen er blevet mobbet, krænket, udsat for vold eller på anden måde chikaneret, mens de har passet deres arbejde. Det ærgrer formand for 3F Transport, Jan Villadsen.

Hold dig opdateret ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev eller følge os på sociale medier