Vognmand skal betale for trafikkaos i julen

8. april 2024

Skrevet af Janni Aabenhus Jeppesen

Vognmand skal betale for oprydningsarbejde, efter en varebil væltede på Storebæltsbroen på grund af sidevind. Det er chaufførens ansvar, oplyser Sund & Bælt.

22. december sidste år væltede en varebil på Storebæltsbroen på grund af kraftig sidevind. Chaufføren havde ikke vurderet grundigt nok, om det var forsvarligt at krydse broen, og uheldet lammede trafikken i flere timer på årets største rejsedag.

Det kommer vognmanden nu til at betale for, oplyser Sund & Bælt i en pressemeddelelse.

I kølvandet på uheldet valgte Sund & Bælt at igangsætte en erstatningssag på baggrund af de omkostninger, der var i forbindelse med den væltede varebil.

Sagen er nu afsluttet, og vognmanden er blevet gjort erstatningsansvarlig for alle Sund & Bælts udgifter.

Det er chaufførens ansvar

Vognmanden skal betale lidt over 34.000 kroner, som blandt andet dækker udgifter til bjærgning af køretøjet og ekstra mandskabstimer.

Ifølge driftsdirektør i Sund & Bælt, Søren Ulrik Hillersborg, er sagen vigtig af flere årsager.

– Det er vigtigt for os at sende et signal om, at det er chaufførens eget ansvar at vurdere, om det er forsvarligt at køre ud på forbindelsen, når der er kraftig blæst. Det handler i sidste ende om alles sikkerhed, siger han.

I den konkrete sag kom ingen mennesker til skade, men virkeligheden kunne have set helt anderledes ud.

– Vi kunne have stået i en situation, hvor uheldet havde haft alvorlige, menneskelige konsekvenser. Situationen kunne måske have været undgået, siger Søren Ulrik Hillersborg.

Det er altid op til den enkelte chauffør at vurdere, om det er forsvarligt at køre over Storebælt. Særligt når det blæser, er det vigtigt, at chaufføren tænker sig godt om inden turen.

Lempede regler kræver særlig opmærksomhed hos chaufføren

I 2021 blev der indført et forbud for vindfølsomme køretøjer for at passere Storebæltsbroen, når det blæser kraftigt. I november 2023 opdaterede Sund & Bælt reglerne, så tung trafik over 2,5 tons nu kan passere broen, når det blæser. Det er altid chaufførens ansvar at vurdere, om det er forsvarligt at passere broen.

Ændringerne skete på baggrund af en række analyser og beregninger af vindforholdene samt en opsætning af lokal vindafskærmning ved pyloner og ankerblokke på Østbroen. Forbuddet er nu rettet mod påhængskøretøjer op til 2,5 tons. Det vil sige fortrinsvis mindre trailere og campingvogne.

varebil væltede på Storebæltsbroen

Foto: Sund & Bælt Holding A/S

Relaterede nyheder

Arbejdsmiljø

Skrevet 18 sep 2024
Kun halvdelen af 3F Transports medlemmer har en personalehåndbog for, hvad man tolerer i forhold til mobning og chikane på arbejdspladsen. Fælles retningslinjer har en positiv påvirkning på arbejdsmiljøet.

Arbejdsmiljø

Skrevet 2 sep 2024
30 procent af ansatte i transportbranchen har været udsat for chikane. Allerværst ser det ud for de unge kvinder, der søger ind i faget.

Nyt fra 3F Transport

Skrevet 29 aug 2024
Reglerne må ændres igen, så arbejdsgivers regning aldrig kan ende hos chaufføren, slår skatteministeren fast i et brev til blandt andre 3F. Chaufførerne behøver derfor ikke længere at være bekymrede.

Hold dig opdateret ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev eller følge os på sociale medier