Efter massivt pres: Ørsted tegner overenskomst for havnearbejderne

13. februar 2024

Skrevet af Janni Aabenhus Jeppesen

Efter otte måneders hårdt pres fra fagforeninger verden over har havnearbejderne i USA vundet en vigtig sejr over den danske virksomhed Ørsted.

Grønne, bæredygtige, danske Ørsted er langt om længe kommet til fornuft og har tegnet overenskomst med havnearbejderne på den amerikanske Østkyst.

De havde i første omgang tegnet overenskomster med andre fagforeninger end havnearbejdernes fagforening ILA, International Longshoremen’s Association, for havnearbejdernes arbejde.

Det udløste store protester og blev bakket op af det internationale transportarbejderforbund ITF – International Transport Workers‘ Federation, herunder 3F Transport der gjorde, hvad de kunne for at få Ørsted på rette vej.

Arbejdet bar frugt, og havnearbejderne har fået det arbejde tilbage, der retmæssigt er deres. Det fortæller ILA.

– Dette er en sejr for ILA og Local 1411 (lokalafdelingen, red), men det er også en stor sejr for international solidaritet, siger den internationale ILA præsident, Harold Daggett.

Hvad var problemet?

Ørsted har vundet store ordrer på at bygge vindmøllefarme på den amerikanske østkyst.

Til at laste og losse skibene i havnen til byggeprojektet tegnede Ørsted i maj 2023 overenskomst med bygningsarbejderne.

Det vil havnearbejderne naturligvis ikke finde sig i. Derfor har der i otte måneder været strejker og store protester foran Ørsteds kontor i USA.

Protester over Ørsted

Næstformand i 3F Transport Karsten Kristensen og tillidsrepræsentant på Esbjerg Havn Brian Reichle deltog i januar 2024 i demonstrationer foran Ørsted kontor i New York, USA.

Relaterede nyheder

Arbejdsmiljø

Skrevet 18 sep 2024
Kun halvdelen af 3F Transports medlemmer har en personalehåndbog for, hvad man tolerer i forhold til mobning og chikane på arbejdspladsen. Fælles retningslinjer har en positiv påvirkning på arbejdsmiljøet.

Arbejdsmiljø

Skrevet 2 sep 2024
30 procent af ansatte i transportbranchen har været udsat for chikane. Allerværst ser det ud for de unge kvinder, der søger ind i faget.

Nyt fra 3F Transport

Skrevet 29 aug 2024
Reglerne må ændres igen, så arbejdsgivers regning aldrig kan ende hos chaufføren, slår skatteministeren fast i et brev til blandt andre 3F. Chaufførerne behøver derfor ikke længere at være bekymrede.

Find os på Facebook

Følg 3F Transport og Jan Villandsen på Facebook og se vores nyheder, opdateringer og informationer som vi løbende ligger online.