Stemningen i kælderlokalet er kammeratlig. De unge kender hinanden og kærlige drillerier flyver igennem luften. Den slags drillerier, hvor man som udefrakommende eller gæst føler sig uden for et fællesskab.
Snakken går på kryds og tværs, og det virker som om, at alle taler med alle. Men faktisk kendte næsten ingen af dem hinanden, før de begyndte at komme til café-aftenerne i 3F Vejle.
Måske er det lidt misvisende at kalde det café-aftener, for ofte mødes gruppen et andet sted end i caféen, som de i øvrigt deler med afdelingens pensionister. De unge har selv indrettet og malet lokalet og på væggen hænger deres fane; 3F Vejle Ungdom.
“Går til 3F”
Selv siger deltagerne, at de ”går til 3F”, ligesom hvis man går til spejder.
Mikkel Tønder har været med i halvandet år. Han har fornyelig skiftet job fra at arbejde på et lager, til nu at arbejde med at programmere robotter.
– Det har gjort en stor forskel for mig, at vi har det her fællesskab. Her er der plads til mig, og jeg er en del af fællesskabet. Det har betydet meget, at jeg fandt caféen, siger Mikkel Tønder.
Aktiviteterne i og omkring caféen støttes af to faglige medarbejdere fra 3F Vejle, Thenna Madsen og Jack Rasmussen. De satte helt fra begyndelsen et døgn af sammen med de unge for at finde ud af, hvad der skulle til for at gøre café-aftenerne gode og attraktive.
Men det er de unge selv, der vælger, hvad de vil lave, og hvilke aktiviteter gruppen skal være aktive i.
Bare spørg
Klokken 19:30 sidder alle ved det lange bord, og Thenna Madsen tager ordet. Hun har et par punkter, der skal snakkes om i gruppen. Det er kun tredje gang, de bruger en decideret dagsorden.
Café-aftenerne er blandt andet med til at lære de unge om fagligt arbejde. Mødestruktur er et af elementerne i den proces. Men det er også vigtigt, at de unge føler sig trygge og tør stille spørgsmål, når der er noget, de ikke forstår.
– Vi bruger meget tid på at opbygge et trygt fællesskab, siger Jack Rasmussen.
Et af punkterne er, om de skal invitere FH’s Jobpatrulje med til en café-aften, så de kan fortælle, hvad det handler om, og måske nogle af de unge vil være med? FH’s jobpatrulje tjekker unge fritidsjobberes arbejdsforhold hen over sommeren.
Første markering er et spørgsmål: “Hvad er FH?”
– Det er befriende, at de tør spørge, når der er noget, de ikke ved, hvad betyder, hvisker Thenna Madsen, mens Jack Rasmussen forklarer, hvad FH er.
Fagbevægelsen har enormt mange forkortelser, men her er der plads til, at man kan stille alle de basalle spørgsmål.
Få lærlinge
Blandt de unge, der deltager i caféerne, er der kun tre lærlinge. Det er forbavsende få.
Men en forklaring er måske, at unge faglærte og ufaglærte i mindre grad har de samme muligheder for at deltage i sociale arrangementer sammen, som man ser det ske på fx universiteter med torsdags- og fredagsbarer.
I stedet har de unge hørt om caféerne igennem faglige sager og igennem Thennas og Jacks eget opsøgende arbejde på arbejdspladserne. Der er omkring 20, som kommer fast til cafeerne. Kodeordet er fællesskab og relationer.