Dennis Bruuns faglige karriere begyndte for tre år siden. Han havde på dette tidspunkt været ansat i Stark i små fire år. I årene inden han blev valgt, havde der været nogle udfordringer med ledelsen.
Den daværende tillidsrepræsentant valgte at stoppe, og Dennis Bruun vidste, at der ikke var ret mange, der ville stille op.
– Men jeg havde faktisk lyst. Så jeg stillede op, siger Dennis Bruun, der endte med at være den eneste kandidat.
Egentlig er Dennis Bruun udlært murer, men livets vej førte ham til ufaglært lagerarbejder på Coops tørvarelager i Aalborg. Han havde ikke været fagligt aktiv tidligere, men kommer fra et hjem, hvor fagforeningsbogen altid var i orden.
I dag er han fællestillidsrepræsentant for kollegaerne i Stark landet over.
Jeg kommer aldrig til at elske det
For de fleste vil det nok være lidt skræmmende at gå indtil arbejdet som tillidsvalgt. Det var det også for Dennis Bruun.
Særligt møderne med topcheferne gav tillidsrepræsentanten sved på panden i hans første år som TR.
– Jeg tror, det kan være den sværeste hurdle at skulle over, når man ikke har været valgt særligt længe. Det kan være angstfuldt at sidde alene med tre eller fire chefer, det kan godt tage pusten fra en. Det bliver nok aldrig noget, jeg kommer til at elske, men man vænner sig til det. Jeg har mere ro i det nu, end jeg havde for to eller tre år siden, siger Dennis Bruun.
Han fremhæver flere ting, der har været med til at gøre det lettere: TR-uddannelse, netværk med de faglige valgte og arbejdet i både samarbejdsudvalget og virksomhedens europæiske samarbejdsudvalg, hvor Dennis Bruun er næstformand.
– Her er det er jo vigtigt med opbakning fra 3F afdelingen, så jeg har nogen at støtte mig til. Der er Ole (red. Ole Nors, faglig sekretær i 3F Aalborg) der, når jeg har brug for det.
En af udfordringerne er kommunikationen
En af tillidsrepræsentantens vigtigste opgaver er at hive problemerne ind i ledelsens synsfelt. Det er Dennis Bruun ikke længere bange for at gøre.
– En gang om måneden sidder jeg alene med tre ledere – altså de tre niveauer over mig. Min chef og min chefs chef. Man fyrer ikke en tillidsvalgt, og den beskyttelse kan man faktisk mærke, når man sidder der.
Alligevel har det ikke altid været helt omkostningsfrit.
– Det kan godt være, at man er beskyttet og ikke kan fyres, men der er stadig ting i ens arbejdsliv, som arbejdsgiveren har kontrol over. Jeg kan godt mærke, at nogle gange er jeg mere populær end andre, siger Dennis Bruun.
– Kommunikation er pissehamrende svært, hvis man ikke øver sig i det. Og en rigtig god måde at øve sig på er, at man rent faktisk gør det. Altså mødes og snakke. Det betyder også, at man lærer hinanden at kende bedre. Det gør de svære samtaler lettere, man opnår en eller anden fælles forståelse.
Den tilgang fra parterne betyder, at tingene har udviklet sig, og i dag går bedre.
– Tidligere endte vi ofte i en verbal konklift, nu er vi blevet meget bedre til at tale om tingene. Både mine ledere og jeg selv snakker sagligt om tingene i stedet for at skændes.