I sidste uge fik rutebuschaufførerne ny overenskomst, og i går blev der skrevet under på nye aftale for landets turistchauffører.
Aftalerne er indgået mellem henholdsvis 3F Transport og TA – Turistvognmændenes Arbejdsgiverforening, der er en del af Dansk Erhverv, og 3F Transport og ATV, der er en del af Dansk Industri.
De to aftaler er ens og dækker tilsammen cirka 4.500 turistbuschauffører og taxachauffører.
Overenskomsterne flugter med de resterende overenskomster, der er indgået på transportområdet.
Det betyder, at lønnen stiger med mindst 3.000 kroner om måneden over de næste tre år fordelt på mindst 2.300 kroner på timelønnen og 700 kroner på særlig opsparing.
På transportområdet er det lykkedes at rette op på reallønnen, der blev udhulet under inflationskrisen i 2022. Allerede i 2023 var reallønnen sikret. Med de nye lønstigninger forventer 3F Transport en stigning i reallønnen.
Mere frihed
Chefforhandler for 3F Transport, forhandlingssekretær Jørn Hedengran, er godt tilfreds med, at turistchaufførerne får de samme muligheder for at holde fri, som man har fået i se øvrige transportoverenskomster.
Med overenskomstfornyelsen indføres 46 seniordage, barns tredje sygedag, to børnebørns-omsorgsdage og ret til at holde fri til at ledsage nærtstående familie ved helbredskonsultationer og samtaler med myndigheder.
– Og så er turistchaufførerne også blevet omfattet af START-tjenesten. Det er jeg glad for. Chaufførerne i persontransport er hårdt udsat, når det kommer til chikane og trusler. Det får man nu muligheden for at gøre noget ved, siger Jørn Hedengran.
Den fælles samarbejdstjeneste START har til formål at fremme trivsel og forebygge chikane og konflikter på arbejdspladserne. Parterne ansætter hver en konsulent, der kan tilkaldes på den enkelte arbejdsplads.
Sammenhæng i persontransport
Parterne har aftalt, at man i perioden skal kigge på alle elementer i chaufførernes arbejdstid med store ambitioner om at sikre gode jobs i fremtidens persontransport.
– Jeg håber, at vi kan komme frem til en løsning, der gør det nemmere at arbejde under flere forskellige overenskomster. Det vil betyde, at flere vil kunne komme op i arbejdstid og væk fra dårlige kontrakter på meget få eller ingen garanterede timer, siger Jørn Hedengran.
Ligeledes skal parterne kigge på den måde, chaufførerne bliver betalt for deres kørsel, når de kører forskellige typer af kørsel.
– Flere af vores medlemmer har udtrykt tvivl om deres aflønning og gennemskuelighed i lønnen. Vi går efter et mere gennemskueligt lønsystem, der tager afsæt i kørselsformer, frem for at lønnen bygger på tilladelsestyper som i dag, hvor udbud og ny lovgivning har haft indflydelse på løndannelse, siger Jørn Hedengran.
Han håber at kunne afslutte udvalgsarbejdet, inden året er omme.
Her er de vigtigste punkter i TA-overenskomsten
- Timeløn: Normaltimelønnen stiger 5,00 kroner per 1. marts 2025, 4,75 kroner per 1. marts 2026 og 4,5 kroner per 1. marts 2027. I alt 14,25 kroner i timen.
- Frit valg: Den særlige opsparing, der sikrer hver enkelt ansat frit valg mellem pension, frihed eller udbetaling som løn, hæves fra 9 til 10 procent af lønnen per 1. marts 2026 og fra 10 til 11 procent af lønnen per 1. marts 2027. Det giver en direkte lønstigning på to procent
- Pension: Arbejdsgivernes indbetaling til pension stiger med 1 procent per 1. maj 2025. Dermed indbetaler arbejdsgiverne fremover 11 procent, og lønmodtagerne betaler fortsat 2 procent.
- Genetillæg: Genetillæg stiger 3,5 procent 1. maj 2025, 3,5 procent 1. marts 2026 og 3,5 procent 1. marts 2027. Tillæg for overarbejde stiger 3,0 procent 1. maj 2025, 3,0 procent 1. marts 2026 og 3,0 procent 1. marts 2027.
- Lærlinge: Lønnen til lærlinge hæves med 4 procent per 1. maj 2025, 3,5 procent per 1. marts 2026 og 3,5 procent per 1. marts 2027.
- Fleksibilitet og frihed: Der gives nye rettigheder til at holde fri viasærlig opsparing.Forældre får ret til at holde fri ved barns tredje sygedag, og bedsteforældre får ret til to børnebørns-omsorgsdage. Samtidig får ansatte ret til at holde fri til at ledsage nærtstående familie ved helbredskonsultationer og samtaler med myndigheder. (Op til to dage og ved kritisk sygdom op til fem dage.)
- Seniorordning: Seniorer får ret til en ugentlig fridag eller anden placering af op til 46 seniorfridage om året. Det er 14 dage mere end i dag. Man kan vælge at betale seniorfridagene selv eller trække på den særlige opsparing eller pensionsindbetalingen.
- Uddannelse: Der oprettes en ekstra vej til at blive faglært, der giver lønmodtageren mulighed for at blive faglært uden at være afhængig af en aftale med arbejdsgiverne. Den fælles uddannelsesfond dækker løn under svendeprøven.
- Trivsel: Der oprettes en fælles samarbejdstjeneste, der skal fremme trivsel og forebygge chikane og konflikter på arbejdspladserne. Tjenesten skal understøtte virksomhedernes arbejde med psykisk arbejdsmiljø.
- Vederlag til arbejdsmiljørepræsentanter: Arbejdsmiljørepræsentanter, der er medlem af 3F Transport, modtager et årligt vederlag på 9.000 kr.
- Barsel/forældreorlov: Forældre får to ugers ekstra betaling med fuld løn under forældreorlov. Ugerne er til fri fordeling. Soloforældre kan overdrage dele af orloven med fuld løn til nærtstående familiemedlemmer, og der er mulighed for at dele barselsorloven på fuld løn mellem mere end to personer.
- Løn under sygdom: Ret til to ugers ekstra (sædvanlig) løn under sygdom. Det giver i alt ret til 84 dages løn under sygdom. Beskyttelsen mod opsigelse under sygdom udvides ligeledes med 14 dage til 84 dage.