På Coops Tørvarelager i Aalborg har arbejdsmiljørepræsentanten og sikkerhedsrepræsentanterne en anden farve trøje på end resten af kollegaerne.
Det lyder næsten for simpelt til at være sandt, men arbejdsmiljørepræsentant Bjarke Gramkow er ikke i tvivl om, at farven på trøjen gør en forskel for arbejdsmiljøet og sikkerheden.
Det handler om synlighed. Både i forhold til kollegaerne og i forhold til ledelsen.
De grønne og de blå
AMR’en har en grøn jakke eller trøje på, så kollegaerne let kan finde ham i dagligdagen, når der er noget at diskutere eller spørge om.
– Men det virker også den anden vej. Når jeg siger noget til en kollega, så ved de, at jeg er bemyndiget til at sige det. Det er for eksempel en hjælp for nytiltrådte kollegaer og vikarer, forklarer Bjarke Gramkow.
De lokale sikkerhedsrepræsentanter, der er uddannet til at instruere kollegaerne i det daglige, bærer blå jakker eller trøjer.
– De fungerer samtidig som en forlænget arm for arbejdsmiljørepræsentanten. Måske kan man ikke lige finde mig, men så kan dem i blåt sandsynligvis hjælpe, hvis man er i tvivl om, hvordan man gør i en konkret situation, siger Bjarke Gramkow.
Nærved-hændelser
Udover synligheden forsøger Bjarke Gramkow og kollegaerne at forebygge arbejdsulykker. Det sker igennem registrering af nærved-hændelser.
En af de konkrete forbedringer er, at man nu registrerer nærved-hændelser på lageret. Er noget ved at gå galt, eller opstår der en situation, som kunne udvikle sig til et uheld, så registrer vi det som en nærved-hændelse.
Hændelserne beskrives og registreres også på et kort over lageret.
– Det giver os et overblik over lagret. For eksempel kan vi kan, at i det hjørne opstår der ofte farlige situationer, så måske skal vi gøre noget for at undgå det. Der bliver måske sat et spejl op eller ændret i arbejdsgangen eller i indretningen. Herefter kan vi se om antallet af nærved-hændelser ændrer sig, siger Bjarke Gramkow.
Inspireret af kollegaerne
For 48-årige Bjarke Gramkow har grundkurserne for nyvalgte arbejdsmiljørepræsentanter og det netværk, man opnår igennem kurserne, været en vigtig brik i udviklingen.
– Man ser og hører, hvordan de har løst problemer andre steder, og hvilke gode idéer vi kan kopiere til vores arbejdsplads, siger Bjarke Gramkow.
Bjarke Gramkow havde ikke tænkt på, at det kunne være noget for ham med posten som arbejdsmiljørepræsentant. Han har aldrig tidligere været tillidsvalgt, men efter et par opfordringer, da posten blev ledig, sprang han ud i det.
– Man skal bare gøre det. Der er meget hjælp at hente fra afdelingen, og de fire grundkurser klæder virkelig en på til opgaven, siger Bjarke Gramkow-
Ved siden af AMR-arbejdet er Bjarke Gramkow også blevet valgt ind i 3F afdelingens bestyrelse og er kommet med i COOP’s hovedarbejdsmiljøudvalg.