Fagligt netværk er guld værd – også internationalt

6. november 2024

Skrevet af Morten Hansen

Fire gange om året mødes et særligt STARK-netværk for at udveksle erfaringer og koordinere det faglige arbejde. Dennis Bruun, fællestillidsrepræsentant i STARK, deler ud af sin erfaring med samarbejdsudvalg fra dagligdagen og på europæisk niveau.

STARK er en stor virksomhed med afdelinger i Danmark, Norge, Sverige, Finland, Storbritannien, Tyskland og Østrig og mere end 1150 butikker i alt.

På grund af STARK’s opbygning er der mange små afdelinger med få ansatte. Derfor har 3F etableret et STARK-netværk, der mødes fire gange om året.

– Som jeg ser det, så har det været virkelig afgørende for den rejse, vi har været på i Stark i de sidste fem til seks år, hvor vi er gået fra at være en meget fragmenteret virksomhed til, at det nu begynder at hænge mere og mere sammen, siger Dennis Bruun, der blev valgt som TR for omkring tre år siden. I dag er han også næstformand i STARK’s europæiske samarbejdsudvalg.

– Netop det, at vi fire gange om året har mulighed for at sidde i et fælles forum og kan diskutere de ting, der rører sig, gør meget i forhold til den fragmentariske opdeling, fortæller Dennis Bruun.

Læs også: TR: Det er angstfuldt at sidde alene med tre eller fire chefer – 3F Transport

Et europæisk samarbejdsudvalg er ifølge Dennis Bruun noget anderledes at sidde i end et samarbejdsudvalg i Danmark. I ESU er der fx en gruppe medarbejderrepræsentanter, men ingen repræsentanter fra ledelsen. I et dansk er det altid halv – halv. Der skal sidde lige mange repræsentanter fra hver side.

Hvad er et europæisk samarbejdsudvalg?

Når en virksomhed har en vis størrelse og ansatte i flere europæiske lande, kan medarbejderne anmode om at få et europæisk samarbejdsudvalg forkortet ESU.

Et ESU giver medarbejderne i en multinational virksomhed mulighed for en international informations- og høringsproces om de beslutninger, der påvirker deres arbejdsliv. Man får desuden mulighed for at skabe netværksrelationer til koncernens kollegaer i de andre europæiske lande, hvor man kan udveksle viden om løn- og ansættelsesforhold, arbejdsmiljø, IT, personalepolitikker, klimabelastning og fagforeningsforhold. Man kan også bruge ESU til at organisere kollegaerne i andre lande og dermed undgå social dumping og udflytning.

Dennis Bruun Stark

– Det er gået relativt hurtigt fra jeg blev valgt som tillidsrepræsentant for tre år siden til at jeg nu er fællestillidsrepræsentant, næstformand i SU og næstformand i vores europæiske SU og fagligt aktiv i min afdeling, siger Dennis Bruun.

Relaterede nyheder

Arbejdsmiljø

Skrevet 30 nov 2024
Arbejdstøjet er normalt rødt og sort, men nu er der også grønne og blå trøjer blandt kollegaerne på Coops lager i Aalborg. Simple tiltag har angiveligt forbedret arbejdsmiljøet og sikkerheden. 

Nyt fra medlemmerne

Skrevet 27 nov 2024
Som buschaufførlærling kan Marcus Nielsen kombinere to ting, han elsker: at servicere og køre. Han glæder sig til at opleve verden som buschauffør.

Nyt fra 3F Transport

Skrevet 25 nov 2024
Siden 2013 er 6.200 flere lastbilchauffører blevet omfattet af en 3F Transport overenskomst. Det skyldes særligt fem forskellige indsatser.

Hold dig opdateret ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev eller følge os på sociale medier