På væggen i spisestuen hænger et billede af Anker Jørgensen. Begge forældre var arbejdsfolk, og især faderen var glødende socialdemokrat. Det er tidlig eftermiddag i Vejle-villaen, og om halvanden time skal Andi Helbo Sejersen hente sin ældste dreng. Men forinden skal vi dykke ned i, hvad paramedicineren og fællestillidsrepræsentanten vil, hvis han bliver valgt til Europa-Parlamentet.
– Jeg vil trække EU i en mere solidarisk og balanceret retning, som tager hensyn til alle borgere og ikke kun arbejdsgiverne. Så det ikke er de svage, der betaler prisen for den velstand, som Europa har. Og så vi også undgår, at EU skal ødelægge vores danske model, der er så speciel og er årsagen til den succes og den fleksibilitet, vi har i Danmark, siger Andi Helbo Sejersen.
Andi Helbo Sejersen er fællestillidsrepræsentant, paramediciner og glad hjemmebrygger af øl i snart 20 år. Han har også siddet i Forhandlingsudvalget for 3F Transport og kender dermed den danske model indefra. Han stiller op for Socialdemokratiet til Europaparlamentsvalget den 9. juni 2024.
Arbejdsmiljø og virksomhedernes sociale ansvar
Overordnet er det sundheds- og arbejdsmarkedspolitik, der optager Andi Helbo Sejersen politisk.
Han vil arbejde med udbudsdirektivet, der beskriver, hvilke regler offentlige virksomheder skal følge, når de køber varer, tjenesteydelser eller sætter byggerier i gang.
– Det trænger til en revidering. Så vi får skabt en større gennemsigtighed og får gjort op med virksomheder, der bruger underleverandører, som ikke har overenskomster. Eller som ikke overholder overenskomsterne, siger Andi Helbo Sejersen.
– Det handler om at sørge for, at hovedentreprenørerne har et juridisk og økonomisk ansvar for de opgaver, de byder ind på. Der skal en større gennemsigtighed til, og vi skal indføre sociale klausuler.
Også arbejdsmiljøet optager Andi Helbo Sejersen, der mener, at arbejdsmiljølovgivningen skal justeres.
– Listen over giftige og skadelige stoffer, grænseværdier og nogle skærpede krav i forhold til kontrolinstanser. Lige nu er kontrollen overhovedet ikke god nok. Det skyldes blandt andet at Arbejdstilsynet igennem de seneste årtier er blevet hårdt beskåret. Jeg kunne godt tænke mig, at man fra EU’s side stiller nogle strengere krav til medlemsstaterne, siger han.
Den Danske Model og EU’s lovgivning
Andi Helbo Sejersen har 12 års erfaring som paramediciner i en ambulance. Sideløbende har han været tillidsrepræsentant og medlem af forhandlingsudvalget i forbindelse med overenskomstforhandlingerne.
Det har bidraget til det, som Andi Helbo Sejersen kalder sin menneskelige værktøjskasse, som han vil bringe ind i lovgivningsarbejdet i EU.
– Det er menneskesyn og menneskelige værktøjer, som er svære at måle og veje. Men det er evnen til at læse folk, evnen til at tænke lidt fremad og se, hvordan vil jeg løse opgaven, og hvordan tager de involverede imod det? Det er ikke noget, der kan gå op i et regneark. Og det, synes jeg, mangler i meget af i EU nu. Der er der brug for mere empati i de politiske beslutninger, siger Andi Helbo Sejersen.
EU-lovgivning tæt på redder-arbejdet
Redderne er specifikt ramt af EU-lovgivning. Blandt andet har arbejdstidsdirektivet fyldt en del ved de seneste overenskomstforhandlinger i 2023. Redderne har ofte lange vagter og derfor bliver det afgørende, om de 48 timer som maksimal ugentlig arbejdstid beregnes som et gennemsnit over en periode eller en fast ugentlig grænse.
– Det viser meget godt vigtigheden af det. At man netop prøver at have den kobling fra den overordnede lovgivning og så ned til overenskomsterne. Så vi også kan være på forkant med de ting, når det så kommer i den nationale lovgivning, siger Andi Helbo Sejersen, der vil forhindre, at udbud og virksomhedernes konkurrence udvikler sig til en konkurrence på dårligt arbejdsmiljø og dårlig løn.
Fakta om Andi Helbo Sejersen
– Paramediciner
– Fællestillidsrepræsentant for Falck i Syddanmark
– Redaktør af Redderen, der udgives af Reddernes Landsklub
– Stiller op for Socialdemokratiet